Yrityksen kulut kuntoon lainoja yhdistelemällä

Toimialasta ja koosta riippuen uudet yritykset tarvitsevat enemmän tai vähemmän pääomaa. Pääoma voi olla sekä yrittäjän omasta taskusta tulevia säästöjä tai vierasta pääomaa – esimerkiksi sijoittajalta saatua pääomaa tai lainaa. Yhä useampi suomalainen yrittäjä hakeekin tänä päivänä lainaa joko yrityksen perustamista tai sen kehittämistä varten.

Liiketoiminta käyntiin lainarahalla

Mitä enemmän liiketoiminnassa on mukana vierasta pääomaa – erityisesti lainaa – sitä riskialttiimpaa myös yritystoiminta on. Monella aloittelevalla yrittäjällä, varsinkin nuorella yrittäjällä, ei välttämättä ole esittää pankissa vakuuksia lainalleen, jolloin sitä on haettava vakuudettomana.

Vaikka uusien korkokattolakien ja alan kiristyneen kilpailun myötä lainanhakijoiden asema lainamarkkinoilla on parantunut huomattavasti, vakuudettomien lainojen korot ja kulut ovat edelleen vakuudellisia lainoja huomattavasti suuremmat.

Moni yritys kompastuu myös siihen virheeseen, että lainaa nostetaan useammasta paikasta samaan aikaan. Tähän syynä voi olla esimerkiksi se, että lainaa ei uskalleta nostaa suuria summia kerralla, joten sitä haetaan sen takia paloina useammasta eri paikkaa. Lainaa ei välttämättä ole myöskään saatu yhdestä paikkaa niin suurena summana kuin mitä yritystoimintaan tuolloin oltaisi tarvittu.

Kun yrityksen menoja ja tuloja istutaan sitten alas tarkastelemaan, huomataan, että yksittäisten lainojen kuukausittaisiin kuluihin uppoaa yllättäen suuriakin summia rahaa. Muutama hassu satanen ei välttämättä kuulosta vielä miltään, mutta jos lainoja on kertynyt vaikkapa neljä tai viisi, voidaan puhua jopa satojen eurojen ylimääräisistä kustannuksista joka ikinen kuukausi.

Mutta entäpä, jos yritykseksi maksaisi neljän tai viiden lainan sijasta vain yhtä suurempaa lainaa? Lainaehtojen parantuessa lainaa on mahdollista hakea tänä päivänä jopa 100 000 euroon saakka ilman vakuuksia. Tämä on puolestaan mahdollistanut sen, että useampaa eri lainaa maksava yritys voi hakea nyt yhtä suurempaa lainaa vanhojen lainojen yhdistämiseksi. Jos kiinnostuit aiheesta, yhdistä lainasi tästä ja laske, kuinka suuria summia yrityksesi voi lainoja yhdistämällä todella säästää.

Miksi lainojen yhdistäminen kannattaa?

Lainojen yhdistäminen auttaa säästämään sekä aikaa että rahaa. Lainojen yhdistäminen auttaa myös pysymään paremmin kuukausittaisessa budjetissa, koska tällä tapaa yrityksen on helpompi seurata kuukauden menoja ja tuloja, ja näin hallita paremmin sen kokonaiskustannuksia.

On hyvä pitää mielessä, että lainaa lyhennettäessä lainasta maksetaan lyhennettävän kuukausierän ja korkojen lisäksi myös erilaisia lainan hoitoon liittyviä kustannuksia, kuten tilinhoitokuluja tai palvelumaksuja. Monelle yrittäjälle voikin tulla yllätyksenä, että monissa tapauksissa yhden suuremman lainan kustannukset ovatkin useampaan pienempään lainaan verrattuna edullisemmat.

Samalla on syytä muistaa, että yhdistelylaina ei aivan kaikissa tilanteissa tule edullisemmaksi, varsinkin silloin, jos aikaisemmat lainat on hankittu edullisella korolla. Tästä syystä onkin tärkeää, että mikäli yrityksellä on alla useampia pienempiä lainoja, yhdistelmälainat tulee aina ensin kilpailuttaa, jolloin on mahdollista selvittää, ovatko uuden lainan kokonaiskustannukset todella vanhoja lainoja edullisemmat.

mts_best