Pienet kulut kuriin!

Jotta saisit arkesi pienet kulut aisoihin, tulee sinun ensin tiedostaa, millaisia pieniä rahareikiä arjestasi löytyy. Esimerkiksi erikoiskahvi saattaa tuntua houkuttelevalta ostokselta kesken kauppareissun, mutta voikin tehdä yllättävän suuren loven lompakkoosi, jos matti meinaa jo muutoinkin tehdä sinne pesänsä. Monia tällaisia pieniä ostoksia tulee tehtyä helposti, minkä vuoksi useita pieniä rahasummia saattaa kadota lompakostasi ikään kuin huoma amatta. Mikä siis neuvoksi?

Kirjaa myös pienet kulut ylös
Myös pienet kulut kannattaa kirjasta ylös omaan kirjanpitoon. Saattaa tuntua työläältä ja turhalta kirjata jokaikinen kahvi tai muu pikkuostos, jonka teet, mutta toisaalta saatat myös huomata kirjanpidostasi, kuinka paljon rahaa näihin sinänsä pieniin ostoksiin saakin kulumaan viikkojen ja kuukausien aikana, ellei pidä varaansa mielitekojensa suhteen. Tällainen kirjanpito saattaa auttaa sinua heräämään ja muuttamaan käyttäytymistäsi.

Martat tarjoavat hyviä säästövinkkejä
Jos sinusta tuntuu, että oma mielikuvituksesi loppuu säästövinkkejä pohtiessasi, niin kannattaa vierailla esimerkiksi Marttojen nettisivuilla. Käytännönläheisyydestään tunnetut Martat jakavat nimittäin myös säästövinkkejä, joista kannattaa napata parhaat talteen ja ottaa ne osaksi omia arkirutiineja. Omien kulutustottumusten kriittinen tarkastelu on paitsi lompakko- niin myös ympäristöystävällistä. Omia kulutustottumuksia kannattaakin tarkastella suurennuslasin läpi ja pysähtyä pohtimaan, tuleeko usein ostettua yli omien varojen tai yli oman tarpeen. Esimerkiksi ulkona syöminen voi olla suuri rahareikä, jota kotona kokkaaminen voi helposti paikata.

mts_best