Täysipainoinen ura yrittäjänä saattaa pelottaa ja arveluttaa useampaa meistä. Vaikka sinulla olisi rohkeutta, aikaa, motivaatiota ja toimiva bisnesidea, yrittäjyys vaatii riskinottoa, jota moni aloitteleva uranuurtaja ei vielä alkupisteessä halua ottaa. Tässä tapauksessa yksi erinomainen vastaus tilanteeseen lienee kevytyrittäjyys. Kevytyrittäjyys on kasvattanut hiljalleen suosiota Suomessa eikä kyseessä ole uusi ilmiö yrittäjäalalla. Kevytyrittäjyys tarjoaa mahdollisuuden kokeilla yrittäjän elämää ja bisnesidean kannattavuutta ilman riskejä. Lisäksi idean ja liiketoiminnan kasvaessa kevytyrittäjyys voi tarjota oivan lähtöaseman oman toiminimen perustamiselle lähitulevaisuudessa.
Mitä on kevytyrittäjyys?
Kevytyrittäjän työ on omalla tavallaan hyvin samankaltaista kuin täyspäiväisen yrittäjän työ. Kevytyrittäjä tekee siis töitä omissa nimissään, mutta laskuttaa palvelunsa laskutuspalvelun esimerkiksi frilansfinans.fi -sivuston kautta. Käytännön esimerkkinä siitä, miten kevytyrittäjyys toimii voi olla seuraavanlainen: rakennuspuolen kevytyrittäjä on palkattu korjaamaan maatilan isännän aitaus. Korjauksen jälkeen kevytyrittäjä laskuttaa laskutuspalvelun kautta työn ja se lähetetään maatilan isännälle. Maksusta laskutuspalvelu verottaa tietyn prosentin (esimerkiksi Frilans Finansin tapauksessa 5%) sekä mahdolliset sivukulut. Samalla laskutuspalvelu huolehtii kevytyrittäjän puolesta verotuksen, viranomaisilmoitukset, kirjanpidon ja muut pakolliset paperityöt, jolloin kevytyrittäjä säästää huomattavasti aikaa, jonka voi käyttää esimerkiksi uusien työmahdollisuuksien ja kontaktien löytämiseen.
Mitä hyötyä kevytyrittäjyydestä on?
Kevytyrittäjyys ei ole vielä laillistettu termi, mutta sen käyttö on yleistynyt viime vuosina niin paljon, että se on vakiintunut hiljalleen yleispätevään käyttöön viitatessa laskutuspalvelun asiakkaana toimivaan henkilöön, joka työskentelee itsenäisesti perustamatta kuitenkaan omaa yritystä. Kevytyrittäjyyttä voi harjoittaa tänä päivänä kahdella eri tavalla, joko Y-tunnuksella taikka ilman.
Kevytyrittäjyys tarjoaa useita hyötyjä:
- Riskittömyys – Palveluun kirjautuminen on ilmaista ja kevytyrittäjä maksaa palvelumaksua vain silloin, kun hänellä on töitä laskutettavana. Palvelua voi kokeilla ilman sitoutumista.
- Aikaa säästävää – Laskutuspalvelu huolehtii kaikista byrokraattisista paperitöistä ja hakemuksista, jolloin kevytyrittäjälle jää enemmän aikaa bisnesidean ja liiketoiminnan kehittämiseen.
- Mainio sivutulo – Laskutuspalvelun käyttäminen toimii erinomaisesti myös niille, jotka harjoittavat yritystoimintaa sivutoimisena tulonlähteenä tai opiskelevat samaan aikaan.
- Kuluttomuus – Laskutuspalvelu ei vaadi kevytyrittäjältä kuukausimaksuja, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että mikäli kevytyrittäjällä ei ole tuloja, ei laskutuspalvelun ylläpidosta koidu myöskään kuluja.
- Joustavuus – Laskutuspalvelun käytön voi lopettaa milloin vain, esimerkiksi osakeyhtiön tai oman toiminimen perustamisen yhteydessä ja ilman yllättäviä lisäkuluja.
- Luotettavuus – Ruotsalainen Frilands Finans on yksi luotettavimmista ja Pohjoismaiden suurimmista palveluntarjoajista ja tarjoaa palvelua myös suomen kielellä.
Kevytyrittäjyyden tulevaisuus
Kevytyrittäjän tulevaisuus lienee vielä hieman epävakaa. Monet kevytyrittäjyyttä ajavat järjestöt ja sen puolesta puhujat toivovat ja odottavat nykyisen lain ottavan kevytyrittäjyyden paremmin huomioon lähitulevaisuudessa. Vaikka laskutuspalvelut tarjoavat kevytyrittäjille useita etuja ja apua oman toiminimen perustamiseen ja paperitöiden hoitamiseen, monet kevytyrittäjät jäävät väliinputoajiksi – kiitos Suomen lain, jossa kevytyrittäjä katsotaan verotuksellisesti palkansaajaksi, mutta kun kyseessä ovat esimerkiksi sosiaali- ja työttömyysturva, heidät nähdäänkin yrittäjinä.
Kevytyrittäjä on kehittyvä ilmiö eri työmuotojen ja yrittäjyyden maailmassa. Kevytyrittäjälle ominaista on yhdistellä esimerkiksi palkkatyötä ja yrittäjyyttä sivutoimena tai hankkia lisätuloja opiskelijana, työttömänä tai äitiys/isyyslomalla. Kevytyrittäjiä löytyy paljon media-alalta, digitaalisessa työssä, rakennusalalla ja taidealalla. Vaikka Suomen laki ei vielä tunnista kevytyrittäjiä ansaitulla tavalla, kevytyrittäjyys ei ole todellakaan turhaa. Esimerkiksi pelkästään vuonna 2017 jo 1500 kevytyrittäjää päätyi perustamaan oman toiminimen, moni heistä laskutuspalvelun avulla.