Yrittäjyys on monen, usein jopa salainen, haave. Kaikki eivät tätä haavetta uskalla lähteä toteuttamaan, mutta moni, joka on lopulta uskaltanut yrittäjäksi ryhtyä, on sitä mieltä, että päätös oli paras ikinä. Toisaalta yrittäjien joukosta löytyy myös sellaisia, jotka ovat sitä mieltä, että yrittäjäksi ryhtyminen oli huonoin ja hulluin päätös ikinä. Lue tästä artikkelista lisää yrittäjyyden plussista ja miinuksista!
Mielekäs työ tekee elämästä mielekästä
Osa yrittäjistä on siitä onnellisessa asemassa, että he ovat onnistuneet luomaan rakkaasta harrastuksestaan työn. Esimerkiksi parhaimmat bloggarit ovat onnistuneet tässä tavoitteessa. Lifestyle-blogit kertovat yleensä juuri siitä, mistä bloggari itse pitää ja mikä hänelle on elämässä tärkeää. Ne saattavat keskittyä esittelemään esimerkiksi terveellistä elämäntyyliä, joka sisältää runsaasti urheilua sekä terveellisen ruokavalion noudattamista. Ne saattavat myös keskittyä muodin tai bloggaajalle tärkeän harrastuksen ympärille.
Miten blogista sitten voi ansaita? Moni bloggaaja tekee erilaisia yhteistöitä yritysten kanssa tai harjoittamalla affiliate-markkinointia yritysten, kuten trendly.fi, kautta. Bloggaajia voidaankin pitää monin tavoin mielipidevaikuttajina. Parhaimmat suomalaiset muotibloggaajat ovat onnistuneet ansaitsemaan blogeillaan hyvät ansiot. Vuonna 2016 verotietojen mukaan maamme suurituloisin blogisti oli Natalia Tolmatsova, joka kirjoittaa White Trash Disease -blogia. Natalian tulot olivat tuolloin lähes 90 000 euroa. Tulee kuitenkin muistaa, etteivät kaikki Natalian tulot ole suinkaan peräisin White Trash Disease -blogista, vaan Natalia toimii myös markkinointiin liittyvässä päivätyössä.
Myös Alexa Aavarinne, joka kirjoittaa Alexa Dagmar -blogia, tienasi vuonna 2016 kivasti, lähes 70 000 euron vuosituloillaan. Alexan kohdalla on huomioitavaa, että hän toimii kokoaikaisena yrittäjänä ja bloggaajana. Samana vuonna Nelliinan Vaatehuone -blogin Niina Tapojärvi ansaitsi lähes 40 000 euroa, Uino-blogia kirjoittava Aino-Lotta Rossi lähes 50 000 euroa, MouMou-blogia ylläpitävä Iina Moukola lähes 50 000 euroa ja Not an Average Guy -blogia kirjoittava Janne Naakka lähes 19 000 euroa. Mutsis on -blogia täysipäiväisesti pitänyt Emilia Huttunen ansaitsi blogillaan noin 40 000 euroa.
Yrittäjä ottaa suuren vastuun
Sen lisäksi, että yrittäjyys tuo mukanaan tiettyjä vapauksia, sisältää se myös suuren vastuun. Yrittäjä ei ole esimerkiksi samalla tavalla oikeutettu työttömyysturvaan kuin tavallinen työntekijä. Tämä lisää yrittämisen riskiä sekä nostaa kynnystä ryhtyä täysipäiväiseksi yrittäjäksi. Oma yritys ei välttämättä ole mikään rahasampo, vaan toimeentulo saattaa olla hyvinkin pientä ja yrittäjä saattaa joutua tekemään näiden pienten roposten eteen kohtuuttoman paljon työtä. Yrittäjyyden sanotaankin usein olevan elämäntapa.
Kaikille yrittäjyys ei suinkaan sovi ja onkin hyvä pohtia etukäteen, onko itsestä niin suuren vastuun kantajaksi ja riittääkö oma osaaminen kannattelemaan yritystä kohti menestystä. Yrittäjältä vaaditaan omatoimisuutta sekä uskoa omaan osaamiseen ja yritysideaan. Lisäksi yrittäjän tulisi jotenkin erottua massasta ja saada myös asiakkaansa vakuuttumaan omasta osaamisesta. Suuren kilpailun puristuksessa tämä on haastava tehtävä ja valitettavan moni yritys ajautuukin konkurssiin jo toimintansa alkuvaiheessa.
Kaikki yrittäjät eivät myöskään ole edellä esitellyn esimerkin kaltaisessa asemassa, jossa he voisivat toimia yrittäjinä juuri sillä alalla, jolla haluaisivat. Osa yrittäjistä joutuu painamaan pitkää päivää tehden sellaisiakin asioita, jotka asettuvat kategoriaan EVVK.