Mikä on bitcoin ja kannattaako siihen sijoittaa?

Bitcoin on ilmiö, josta on viime aikoina kohistu sijoituspiireissä. Mistä oikein on kyse ja kannattaako bitcoiniin sijoittaa? Kerromme tässä jutussa bitcoinista lyhyesti ja ytimekkäästi pähkinänkuoressa.

Onko bitcoin tulevaisuuden valuutta?
Osa on sitä mieltä, että bitcoin on tulevaisuuden valuutta, jota voi käyttää vaihdonvälineenä vähintään samaan tapaan kuin oravannahkoja tai kultarahoja menneinä vuosina. Toisaalta taas osa suhtautuu tähän valuuttaan epäillen, onhan se kovin uudenlainen ja ennen näkemätön vaihtoehto maksuvälineiden saralla.

Bitcoin syntyi 2009 eli se on ollut markkinoilla jo useamman vuoden, mikä ei ole kuitenkaan saanut kaikkia vakuuttumaan sen hyödyistä tai käyttökelpoisuudesta. Valuuttaa pidetään ensimmäisenä digitaalisena valuuttana, joka on hajautettu. Väitetään, ettei sitä ole mahdollista väärentää.

Millaisia etuja bitcoinin kannattajien mielestä tähän valuuttaan liittyy?
Kannattajat ovat tietysti sitä mieltä, että bitcoin tarjoaa monenlaisia hyötyjä. Ensinnäkin sillä maksaminen on helpp oa; maksutapahtuman helppoutta voidaan verrata sähköpostin lähettämisen helppouteen. Identiteettivarkauden riski häviää siirryttäessä bitcoin-talouteen. Välikäsien määrä vähenee, mikä auttaa säästämään rahaa.

Kauppiaan huijaamisesta tulee entistä vaikeampaa, jos bitcoinista tulee varteenotettava maksutapa. Siirtoja ei voi nimittäin peruuttaa käytettäessä bitcoineja. Käsittelykulut pienenevät. Hinnat siis saattaisivat parhaassa tapauksessa laskea bitcoinin ansiosta. Siirrot onnistuvat paikasta ja ajasta riippumatta nopeasti ja rajoituksetta. Globaalina valuuttana bitcoin toimii ympäri maailman.

Omien rahojen hallitseminen helpottuu bitcoinin puolustajien mielestä, koska bitcoin-tilien jäädyttäminen on mahdotonta. Säästämiseenkin bitcoin vaikuttaa, koska sen arvon heikentäminen ei ole mahdollista uusien bitcoinien luomisen kautta, koska niiden määrä on rajattu. Näin ne ovat potentiaalisesti hyviä säilyttämään arvonsa.

Kannattaako bitcoiniin sijoittaa?
Siitä, kannattaako bitcoiniin sijoittaa, esiintyy eriäviä mielipiteitä. Ainakin sijoittaminen kiinnostaa nykyisin suurta joukkoa. Jos aiot sijoittaa bitcoiniin, on kuitenkin tärkeää ymmärtää, mihin on ryhtymässä.

Monen sijoittajan mielestä bitconiin sijoittaminen on helppoa ja tarjolla on erilaisia bitcoin-lompakoita. Toisaalta tietoa tämä sijoitusmuoto vaatii, jotta osaisi arvioida, millaiseen hintaan valuuttaa kannattaa vaihtaa. On tärkeää, että valittu palvelu tarjoaa selkeät myynti- ja ostohinnat ja että rahan siirtäminen sujuu nopeasti, turvallisesti sekä vaivattomasti. Osa suomalaisista sijoittajista suosii suomalaisia palveluita sijoittaessaan bitcoiniin.

Vaihtokurssin kehityksen seuraaminen voi olla joko mielenkiintoista tai hermoja raastavaa. Levottomuus sijoittajien keskuudessa saattaakin kieliä siitä, ettei bitcoinin vaihtokurssin kehittymissuunnasta olla oikein varmoja sijoittajienkaan keskuudessa. Mahdolliset voitot ja tappiot saattavat stressata kokenuttakin sijoittajaa.

Osa lentoyhtiöistä tarjoaa muuten jo nyt mahdollisuuden maksaa lennot bitcoin-valuutalla. Tämä vaikuttaa mielenkiintoiselta vaihtoehdolta. Sijoittajien keskuudessa bitcoiniin liittyy edelleenkin erilaisia näkemyksiä; osa pitää sitä selkeänä riskinä, osa taas erittäin mielenkiintoisena sijoituskohteena. Virtuaalivaluutat ovat saaneet osakseen lyttäystä esimerkiksi monissa sijoituslehdissä, mutta onko todellisuus kuitenkaan aivan niin mustavalkoinen kuin moni lehtijuttu antaa ymmärtää? Ehkäpä bitcoin sijoittuu jonnekin sijoittamisen harmaaseen maastoon, josta jokaisen on itse luotava oma mielipiteensä?

mts_best